Friday, August 5, 2011

cara nak membuat Minyak Angin

Ini cara nak membuat Minyak Angin, tak kira apalah jenis minyak Angin itu, bahan
asasnya sama saja:
1. Masukkan ke dalam teko stainless steel:
1 liter Mineral Oil (White Oil)
150ml Methyl Salicylate
[Ini bahan bagi Minyak Angin itu terasa panas - kalau nak buat memang
panas, atau minyak panas, tambah saja Methyl Salicylate]
2. Masukkan pula ke dalam teko stainless steel:
15g Menthol Crystals
[Kalau nak berasa angin-sejuknya lebih kuat, tambah Menthol Crystals, jadilah seperti
Vapour-rub tu melegakan selsema].
3. Masukkan pula:
30 ml Eucaplytus Oil (minyak Kayu Putih)
30 g Camphor (Kapur Barus)
15 ml Tupentine Oil
[Nota: Camphor jangan melebih 5%, salah dari segi undang-undang].
Dikacaulah supaya semua bahan larut dalam Mineral Oil itu.... Dah siap Minyak Angin.
Bila dah siap, kalau nakkan Minyak Anign itu berbau apa-apa, masukkanlah saja bau apa
nak, salah satu Bahan aditif ini:
(a) Clove Oil - berkhasiat dan berbau Cengkih
(b) Nutmeg Oil - berkhasiat dan berbau buah pala
(c) Peppermint Oil - berbau pudina
(d) Citronella Oil - Minyak Serai Wangi - berbau Serai Wangi
Kalau nak jadikan Minyak Angin itu berkhasiat apa-apa, tambahlah saja apa-apa minyak
yang ada khasiat, ini dipanggil sebagai bahan aditif: iaitu bahan-bahan pilihan sendiri;
nak masuk pun boleh, taknak pun tak apa:
(a) Minyak Gamat - jadilah Minyak Angin Gamat
(b) Minyak Ikan Haruan - Jadilah Minyak Ikan Haruan
(c) Minyak Ikan Lenang - Jadilah Minyak Angin Ikan Lenang
(d) Minyak Ikan Belut - Jadilah Minyak Angin Ikan Belut
(e) Minyak Arnab - Jadilah Minyak Angin Arnab
(f) Minyak Tongkat Ali - Jadilah Minyak Angin Tongkat Ali
(g) Minyak Daun Gelenggang - Jadilah Minyak Gelenggang
(h) Minyak Senyonyong?
Kalau nak warnakan merah, hijau, kuning - masukkan saja pewarna minyak yang dipilih
boleh dibeli - Oil-base colour powder.
Jadi, macam mana nak tukarkan Minyak Angin itu supaya menjadi BAM pula?
Kalau nak buat BAM, gunakan Petrolieum Jely atau disebut juga sebagai Vaseline, yang
digunakan untuk membuat Minyak Rambut Vaseline tu.
Masukkan saja Petroleum Jelley dan Lilin, panaskan sepaya Petroleum Jely dan Lilin itu
cair; lepas tu masukkanlah bahan aditif yang dikehendaki sendiri; kemudian tuang ke
dalam botol-botol bam, biar ia sejuk dan beku-keras sendiri.
Cara lain ialah:
1. Panaskan 1 kg Petrolium Jely itu dalam teko stainless steel, ia pun menjadi cair seperti
minyak jernih.
[Di sini tidak digunakan langsung Mineral Oil itu].
2. Masukkan pula 20 g lilin (paraffin wax), atau ikut suka nak masukkan banyak mana,
kalau lebih-lebih sangat BAM jadi keras macam lilin itu pula nanti. Kacau sehingga lilin
itu juga menjadi minyak. Tutup api, supaya adunan jangan mengeluarkan wap.
3. Kemudian masukkanlah bahan-bahan buat Minyak Angin itu, kacau sebati.
4. Masukkanlah Bahan aditif (pilihah), banyak mana hendak dibubu; adalah mengikut
keperluan sendiri; kacau sebati.
5. Tuangkanlah Minyak yang panas itu ke dalam botol-botol Bam, dan biarkan ia sejuk
membeku-keras sendiri - jadilah Bam, bolehlah botol itu dilabel, dijual.

6 comments:

  1. Syukur.. tq byk2 saya dah bt mmg jadi...semoga awak dmurahkan rezeki n panjg umur...tq...

    ReplyDelete
  2. boleh bapak beri saya no telephon dan alamat bapak untuk diskusi lebih lanjut tentang materi diatas, karena sangat bermanfaat bagi banyak orang, saya khairul dari Dumai Riau email : khairulegab@gmail.com , Hp. 081268157388, semoga dibalas oleh Allah swt semua kebaikan bapak ....amiin.

    ReplyDelete
  3. Boleh berikan saya alamat mana boleh dapat supplier bahan mentah?PM sayan atau email saya, menerusi yikpohling@gmail.com

    ReplyDelete